Sportkeuring: GROEN LICHT!

07 april 2023 21:14

Lieve familie, vrienden, buren, bekenden en sponsors,

Deze keer tussen mijn nieuwsbrieven door een tussentijdse update in een blog. Onderdeel van mijn voorbereiding voor de beklimming van de Mt. Ventoux is een sportkeuring, of beter: een Uitgebreid Sportmedisch Onderzoek (USO). Dit omdat ik als "oudere jongere" wel wilde weten of 21 km klimmen bij 7,5 % medisch gezien voor mij nog wel verantwoord zou zijn. Mijn voorlaatste sportkeuring dateerde uit 2016 en ik was benieuwd hoe de vlag er nu, 7 jaar ouder, voor zou staan. Ook wilde ik voor mijn training weten bij welke hartslag mijn omslagpunt ligt en wat mijn persoonlijke trainingszones zijn. 

Ik melde mij op 3 april bij Annatommie MC in Utrecht voor een USO met inspanningstest en ademgasanalyse. In 12 minuten werd tijdens het fietsen het vermogen geleidelijk opgevoerd naar 206W. Toen moest ik afhaken met ademnood en kreeg ik mijn benen niet meer rond. In 2016 was dat pas bij 220W. Daar zat dus wat achteruitgang qua conditie. Mijn omslagpunt lag nu op een hartslag van 139/min. bij een vermogen van 161 Watt. Ook hier was sprake van achteruitgang: in 2016 was dat 151/min. bij een vermogen van 192 Watt. Conclusie: de jaren waren duidelijk gaan tellen. Niettemin kreeg ik gelukkig GROEN LICHT voor de beklimming, ook omdat andere onderzochte waarden waaronder  longcapaciteit, herstelvermogen, vetpercentage, souplesse in benen en knieen e.d. geen medische bezwaren opleverden. 

Ik heb dus groen licht, en dat betekent dat ik met een gerust gevoel de berg op kan. Mijn partner Maaike heeft geen sportkeuring laten doen. Zij doet 5x/week aan fitness en haar grootste belemmering zit vooral in haar longcapaciteit (zij heeft astma). Gelukkig zag haar longarts geen beletsel. Zolang haar longen zich goed houden kan zij als supporter meefietsen. Even duimen dat die longen zo blijven 😁. 

Tot zover deze update. We hebben er zin in!.

Hartelijke groet,

Tim en Maaike (Team Twister)